Istraživanje CGTN-a: Opasne izjave tajvanskog lidera osuđuje 90,21 ispitanika
KMG, Foto: Kineska medijska grupa

KMG

Istraživanje CGTN-a: Opasne izjave tajvanskog lidera osuđuje 90,21 ispitanika

I matični deo i Tajvan pripadaju jednoj Kini

Objavljeno:

Lider tajvanskog regiona se bezočno zalagao za "nezavisnost Tajvana",što je privuklo veliku pažnju međunarodne zajednice. Prema globalnom onlajn istraživanju koje je sproveo CGTN, gotovo 90 odsto (89,95%) ispitanika čvrsto podržava princip "jedne Kine" i snažno se protivi separatizmu povezanom sa "nezavisnošću Tajvana".

I matični deo i Tajvan pripadaju jednoj Kini. Tajvan je neotuđivi deo teritorije Kine. Međunarodna zajednica je odavno donela zaključak o tome. Rezolucijom Generalne skupštine UN-a 2758 jasno se potvrđuje da u svetu postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo Kine. Time se uvažava princip o jednoj Kini i u poslednjih pola veka od donošenja rezolucije broj zemalja koje su uspostavile diplomatske odnose sa Kinom na osnovu principa "jedne Kine" porastao je na 183. Prema rezultatima ankete, 86,53 odsto ispitanika širom svete smatra da političke promene na Tajvanu, to neće promeniti istorijske i pravne činjenice da dve obale tajvanskog moreuza pripadaju jednoj Kini, niti će promeniti osnovni model međunarodne zajednice koja se pridržava principa o jednoj Kini. Tajvan je kineski Tajvan, a tajvansko pitanje je unutrašnji posao Kine koja ne dozvoljava spoljne intervencije.

Prema istraživanju, 90,21 odsto ispitanika širom sveta snažno osuđuje opasnu izjavu tajvanskog lidera, ističući da budućnost Tajvana može odrediti samo više od 1,4 milijarde Kineza, uključujući sunarodnike na Tajvanu. Poslednih godina, situacija u tajvanskom moreuzu izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice, a učešće nekih zemalja u tajvanskom pitanju je univerzalno zabrinjavajuće. Prema anketi, čak 94,78 odsto globalnih ispitanika izražava stav da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu ključni za bezbednost i stabilnost Azijsko-pacifičkog regiona i sveta. Njih 79,12 odsto oštro se protivi da tajvanske vlasti kupuje oružja od Sjedinjenih Država verujući da će to gurnuti gurnuti Tajvan u opasnu situaciju vojnog sukoba. Drugih 92,25 odsto ispitanika smatra da je glavna težnja javnosti tajvanskog regiona mir i razvoj, a ne rat i ekonomska recesija. Oni pozivaju tajvanske vlasti da odmah prekinu provokativne akcije.

Ovim istraživanjem, koje je objavio CGTN na engleskom, španskom, francuskom, arapskom i ruskom jeziku, amketirano je 11.645 ljudi za 24 sata.

Kineska medijska grupa


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.